Numărul EORI este necesar pentru orice persoană fizică sau juridică implicată în activități de import și export de mărfuri, operațiuni de tranzit, depozitare și reprezentare, precum și operațiuni prealabile sosirii sau plecării mărfurilor de pe teritoriul Comunității Europene. Iată cum îl obții pentru afacerea ta!
Cuprins
Ce este un cod sau număr EORI?
Codul sau numărul EORI, definit ca Numărul de înregistrare și identificare a operatorilor economici, este un cod unic atribuit de autoritățile vamale din fiecare țară membră a Uniunii Europene. Scopul său principal este de a facilita efectuarea operațiunilor vamale necesare în cazul trecerii bunurilor peste granițe. Acesta este un pas esențial în procesul de înregistrare a unei firme care efectuează tranzacții internaționale.
Numărul EORI a fost introdus la 1 iulie 2009 pentru operatorii economici. Însă, începând cu 1 iulie 2021, acesta este necesar și pentru persoanele fizice care trimit sau primesc mărfuri a căror valoare depășește 45 de euro.
Pentru ce anume trebuie sa ai un număr EORI?
Una dintre principalele utilizări ale codului EORI este identificarea operatorilor economici în relația cu autoritățile vamale. Atunci când efectuezi operațiuni de import sau export de bunuri, acest număr permite o identificare rapidă și corectă de către autoritățile vamale. Fără un număr EORI, acest proces poate deveni complicat, rezultând în întârzieri care pot avea consecințe financiare negative.
Pe lângă acest aspect, un număr EORI facilitează schimbul de informații între autoritățile vamale și alte instituții. Într-un proces de import-export eficient, comunicarea rapidă și eficientă între toate părțile implicate este foarte importantă. Cu ajutorul numărului EORI, această comunicare este facilitată, contribuind la o mai bună coordonare și la prevenirea potențialelor probleme.
Conformitatea cu legislația Uniunii Europene este un alt motiv pentru care ai nevoie de un număr EORI. Toate firmele care desfășoară activități de import-export în cadrul UE sunt obligate să aibă un astfel de cod.
De asemenea, numărul EORI te ajută să eviți problemele și costurile suplimentare. De exemplu, dacă mărfurile sunt reținute la vamă din cauza lipsei unui număr EORI, firma poate fi nevoită să plătească taxe de depozitare suplimentare.
Format cod sau număr EORI pentru persoană fizică
Sursă foto: Shutterstock
Chiar dacă nu este obligatoriu pentru comenzi mici sau medii, un cod EORI îți poate simplifica mult viața atunci când cumperi regulat produse din afara UE. De ce? Pentru că, atunci când comanzi de pe platforme precum AliExpress, vei avea de plătit taxe vamale. Aceste taxe pot fi achitate fie prin curier (nu ai nevoie de cod EORI), fie direct la vama (în acest caz, codul EORI este obligatoriu). Cu un cod EORI, vei putea plăti taxele direct și vei evita costuri suplimentare.
Pentru o persoană fizică stabilită în România, formatul acestui cod este simplu. El începe cu prefixul țării, în acest caz „RO”, urmat de codul numeric personal (CNP) al individului.
Acest cod este atribuit de Autoritatea Vamală Română, bazându-se pe domiciliul solicitantului. În cazul în care te întrebi la ce direcție regională vamală să te adresezi, aceasta depinde de zona în care îți ai sediul. Dacă locuiești în București, Brașov, Cluj, Iași, Timișoara, Craiova sau Galați, atunci ar trebui să te adresezi direcției vamale corespunzătoare.
Obținerea codului EORI se face printr-un proces destul de simplu. Ca persoană fizică, trebuie să depui o cerere prin intermediul aplicației EORI-RO, disponibilă pe site-ul Autorității Vamale Române. Această cerere se completează, se tipărește, se semnează de solicitant și se trimite către autorități.
Număr EORI pentru firme
Numărul EORI este obligatoriu pentru orice companie implicată în activități de import-export. El trebuie comunicat autorităților vamale pentru a putea efectua formalitățile vamale și a achita taxele aferente. De asemenea, pentru a obține acest număr, este esențial să ai un cod CAEN corespunzător activităților de import-export adăugat la obiectul de activitate al companiei. Silso te poate ajuta cu adăugarea codului CAEN!
În absența acestui număr, marfa importată va fi reținută în vamă până la prezentarea codului EORI și plata taxelor. Această situație poate duce la întârzieri semnificative în procesul de import și la costuri suplimentare generate de depozitarea mărfurilor.
Obținere cod EORI gratuit pentru persoane fizice din România
Sursă foto: Shutterstock
Accesează site-ul customs.ro și intră în secțiunea dedicată sistemului informatic EORI.
Completează formularul de atribuire a codului EORI. Iată câteva detalii importante:
- Utilizează CNP-ul ca identificator pentru persoanele fizice;
- Codul EORI poate fi solicitat până la expirarea cărții de identitate;
- Numărul de telefon trebuie introdus cu prefixul național +40;
- Bifează opțiunea de salvare a informațiilor introduse;
- Adaugă detalii despre cartea de identitate (fără a încărca copia efectivă);
- După completarea tuturor câmpurilor, salvează datele și selectează opțiunea „Înregistrează”;
- Apasă pe „Listare cerere” pentru a genera documentul PDF, care va fi salvat automat sau deschis în browser;
- Printează documentul generat și semnează-l.
Trimite cererea semnată, împreună cu o copie a cărții de identitate, fie prin e-mail la adresa direcției regionale vamale de care aparții (adresele pot fi găsite pe site, în secțiunea „Structura AVR”), fie depune documentele fizic.
Vei primi codul EORI pe adresa de e-mail indicată în cerere. Mesajul de confirmare va include identificatorul și parola, care sunt necesare pentru eventuale actualizări ale datelor inițiale. Documentul de atribuire a codului trebuie printat pentru a-l avea la îndemână.
Verificare și valabilitate cod EORI
Procesul de verificare a codului EORI este unul simplu și se poate face online, în câteva minute:
- trebuie să accesezi site-ul Comisiei Europene și să introduci codul tău EORI în câmpul destinat acestui lucru;
- odată ce ai efectuat această operațiune, vei primi un răspuns imediat privind validitatea codului tău.
Dacă ești în procesul de obținere a unui cod EORI, trebuie să știi că acesta poate dura între 1 și 2 zile lucrătoare. Deși poate părea mult, acest timp este necesar pentru a te asigura că toate informațiile introduse sunt corecte și că vei primi un cod EORI valid. În contextul operațiunilor de import-export, 1-2 zile pot fi decisive, de aceea este important să îți planifici activitățile cu grijă.
Un aspect esențial pe care trebuie să îl cunoști este legat de valabilitatea codului EORI. Acesta este strâns legat de termenul de expirare al cărții tale de identitate. Prin urmare, este de datoria ta să verifici periodic valabilitatea codului pentru a evita orice problemă în cadrul proceselor vamale.
Este important de menționat că, începând cu 1 ianuarie 2025, Comisia Europeană a implementat versiunea actualizată a Nomenclaturii Combinate (NC), care influențează clasificarea mărfurilor și, implicit, procedurile vamale. [1]
Vrei să-ți deschizi o firmă? Citește articolul: Înființare SRL de unul singur: ghid pas cu pas!
Așadar, numărul EORI reprezintă un element esențial pentru orice operator economic ce dorește să desfășoare activități de import-export în Uniunea Europeană. Obținerea lui este un proces simplu și rapid, dar necesar pentru a evita orice potențiale complicații.
Surse
[1] “Nomenclatura Combinată Și Tariful Vamal Comun Aplicabile În UE de La 1 Ianuarie 2025 | Access2Markets.” Europa.eu, 2025, trade.ec.europa.eu/access-to-markets/ro/news/nomenclatura-combinata-si-tariful-vamal-comun-aplicabile-ue-de-la-1-ianuarie-2025. Accessed 10 Feb. 2025.