SRL-ul este o formă juridică de afacere care se caracterizează prin responsabilitatea limitată a proprietarilor față de datoriile companiei la valoarea capitalului social subscris. Aceasta poate fi deosebit de utilă, întrucât îți protejează patrimoniul personal în fața eventualelor datorii ale firmei tale.
Unul dintre principalele avantaje ale înființării unui SRL este costul redus. Capitalul social minim necesar pentru înființarea unui SRL este de doar 1 (unu) leu. În plus, SRL-ul oferă o flexibilitate considerabilă. Spre deosebire de alte forme de afaceri, un SRL poate fi format de la un singur proprietar până la 50 de membri.
În acest articol, vei descoperi o serie de aspecte esențiale de care trebuie să ții cont la înființarea unui SRL. Vom discuta despre regulile generale stabilite de Legea Societăților nr. 31/1990, aspectele legislative aplicabile din 2024, documentele necesare înființării unei firme și procedurile obligatorii la înființarea unui SRL.
Legea Societăților nr. 31/1990 stabilește regulile generale pentru înființarea și funcționarea SRL
Legea Societăților nr. 31/1990 guvernează înființarea și funcționarea unei societăți cu răspundere limitată (SRL). Există modificări si actualizări ulterioare, cea mai recentă fiind Legea nr. 222/2023. În baza acestei legi, trebuie să ții cont de următoarele la înființarea SRL-ului:
în cazul unui SRL cu un asociat unic, acesta deține drepturile și obligațiile Adunării Generale a Asociaților (AGA);
asociatul unic aproba situația financiară anuală a SRL-ului, stabilește modul de repartizare a profitului, desemnează administratorii societății, are dreptul de a revoca administratorii și de a acționa în instanță în cazul unei pagube;
asociatul unic nu este obligat să numească cenzori (obligație aplicabilă doar SRL-urilor cu mai mult de 15 asociați) și poate controla exercițiul financiar doar dacă nu este administratorul societății;
legea nr. 102/2020 permite ca o persoană fizică sau juridică să fie asociat unic în mai multe SRL-uri.
Această prevedere a fost interzisă în forma inițială a legii din 1990;
numărul maxim de asociați în cadrul unei SRL poate fi mai mult de 50. Mai mult, în cazul unui eventual faliment, răspunderea asociaților se limitează la capitalul social subscris.
Noutăți legislative aplicabile din 2024 pentru SRL-uri
Sursă foto: Shutterstock
În 2024, legislația pentru Societățile cu Răspundere Limitată (SRL) a suferit o serie de modificări importante care au avut un impact semnificativ asupra modului în care acestea funcționează. Codul Fiscal a suferit o serie de modificări, printre care cele legate de impozitarea microîntreprinderilor și a firmelor cu o cifră de afaceri de peste 50 de milioane de euro. S-au introdus, de asemenea, noi impozite pentru instituțiile bancare și companiile din industria petrolieră și a gazelor naturale.
În 2024, pentru a deveni plătitor de TVA, o firmă trebuie să depășească un prag al cifrei de afaceri de 300.000 de lei (echivalentul a 88.500 de euro, la cursul BNR din momentul aderării). Mai mult, firmele care au avut o cifră de afaceri mai mare de 4.500.000 RON în 2023 sunt obligate să treacă de la regimul de încasare a TVA la cel normal.
Documentele necesare înființării unei firme
Înainte de a lua decizia de a înființa o firmă SRL, trebuie să te asiguri că ai toate documentele necesare la îndemână. Acestea includ:
copii după actele de identitate ale asociaților și ale administratorilor firmei;
Cererea de înregistrare
Anexa privind înregistrarea fiscală
actul constitutiv;
contractul de comodat sau contractul de închiriere pentru sediul social și adeverința de la asociația de proprietari (dacă este cazul);
rezervarea de denumire a firmei
Declaraţia-tip pe propria răspundere cu privire la îndeplinirea condițiilor de funcționare/desfășurare a activității pentru sediul social și/sau sedii secundare sau, după caz, la terți
După colectarea tuturor documentelor necesare, următorul pas este pregătirea dosarului de înființare. Dosarul se poate depune fizic, la ghișeul ONRC sau online. Dacă vrei să scapi de cozi interminabile, dosare și timp pierdut, apelează la Silso pentru înființarea firmei!
Proceduri obligatorii la înființarea unui SRL
- Este esențial să rezervi numele firmei la Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC). Alege un nume unic, care nu este deja înregistrat de o altă entitate și care respectă normele de denumire. După această etapă, vei obține un certificat de rezervare a denumirii societății.
- Stabilirea sediului social. Acesta este locul unde se desfășoară activitatea firmei. Poate fi la domiciliul unei persoane fizice, într-o clădire închiriată sau la sediul unui avocat. Nu uita să depui documentele relevante, precum contractul de închiriere sau de comodat și adeverința de la asociația de proprietari, dacă este cazul!
- După ce ai rezervat numele firmei și ai stabilit sediul social, urmează depunerea dosarului complet la ONRC.
- Constituirea unui SRL se realizează în aceste etape:
alegerea obiectului de activitate și stabilirea codurilor CAEN;
rezervarea denumirii societății comerciale;
întocmirea actului constitutiv;
depunerea dosarului de înființare la ONRC;
publicarea în Monitorul Oficial.
În ciuda informațiilor prezentate aici, este recomandat să consulți un expert înainte de a înființa o firmă. Astfel, poți evita anumite greșeli și te poți asigura că firma ta va fi în conformitate cu toate reglementările relevante. Apelează la experții Silso și lasă-ne pe noi să ne ocupăm de înființarea SRL-ului! 100% online!